AZ EMIGRÁNS - MINDEN MÁSKÉPP VAN
magyar-olasz játékfilm, 100 perc, 2006
 
Rendező:   Szalai Györgyi, Dárday István
Író:   Márai Sándor
Forgatókönyvíró:   Szalai Györgyi, Dárday István
Zeneszerző:   Armando Trovagliolo
Operatőr:   Pap Ferenc, Tóth Zsolt
Producer:   Hábermann Jenő, Sipos Áron
Vágó:   Koncz Gabriella
 
   
Márai Sándor:   Bács Ferenc
Lola, Márai felesége:   Gyöngyössy Katalin
Fiatal Márai:   Welker Gábor
Fiatal Lola:   Balsai Mónika
Márai menye:   Kathleen Gati
 
Márai Sándor a huszadik századi magyar irodalom ünnepelt, majd agyonhallgatott és ma újra felfedezett nagy alakja. Emigrált a fasizmus elől, majd újra - és végleg - a kommunizmus elől, nem vállalt "bűnrészességet" és félt, hogy hallgatni sem engednék. Felesége, aki abszolút epizódszereplő volt, most főszereplővé lép elő, és vele az a férfi is, aki érzelmeiről, magánügyeiről korábban szemérmesen, tartózkodóan hallgatott. A film Márai Sándor: Napló 1984-89-ja alapján készült.

A játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül.

Nápolyban a fiatal Márai és Lola ifjúságának emlékeivel indul a "történet" és jut el a San Diego-i magára maradottság zárt világába - az Adriától a rideg Óceánig. A diktatúrák elől menekülő író, aki csak anyanyelvén - magyarul ír - nemcsak fizikailag határolja el magát a 47-es fordulat után Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg egyetlen orosz csizma tapossa a hazai földet. Egyre gyakrabban hívják haza, rehabilitálni akarják őt és életművét, de a következetes, megalkuvásra képtelen író kitart fogadalma mellett. Tragikus sorsához tartozik, hogy fél évvel a rendszerváltás előtt vet véget életének, amikor már senkije sem maradt - feleségét és fiát is elveszítette. Márai, aki végigélte a XX. századot ma már világhírű író, műveit egyre több nyelvre fordítják.
 

A filmhez kapcsolódó linkek:
Interjú a rendezőkkel
A film szinopszisa
Bács Ferenc interjú (Heti Válasz)
Bács Ferenc interjú (Fejér Megyei Hírlap)
Bács Ferenc a Napkeltében beszél Az emigráns c. filmről (2007. április 21.)